Mijn bericht over Halloween doet me denken aan angst. Angst en grenzen. Mensen met ASS hebben geregeld problemen met angst. Zo ook dochter #3. Toen ze klein was, viel ons dat al op. Zij kon zo intens bang zijn van zo normale dingen. Ik heb een blog geschreven voor de site http://symptomen-autisme.nl/angst-en-halloween/ Dat gaat over de combi angst en Halloween. Doordat ik nu schrijf over onze ervaringen, en Halloween zijn intrede deed, wilde ik hierop in gaan.

Angst

Uit alles wat ik inmiddels heb gelezen over autisme en hoogsensitief, blijkt dat wij een kind hebben dat graag grenzen opzoekt, ook wel strong-willed genoemd. Ze gaat vaak tot het gaatje of erdoorheen om overprikkeld te worden. Ze zoekt grenzen, beleeft ze intens, geniet ervan en is dan overprikkeld en uitgeput. Heerlijk zo’n kind. Zo ook met angst. Ze vindt spannend leuk, heel leuk en dan ineens is het genoeg. Ik heb ooit eens een boek geleend bij de bibliotheek over piraten. Een van haar favoriete onderwerpen. Daarin was een piraat die een spannend liedje zong. Nou, toen was het klaar. Boek kon dicht, ik hoefde het niet meer voor te lezen. De dag erna mocht ik het toch wel voorlezen, maar dan het liedje gewoon lezen en niet eng zingen. Elke keer kwam ze weer met dat boek en elke keer bij het liedje de twijfel. Uiteindelijk was het boek, toen, een stap te veel. Maar het geeft wel aan dat dochter #3 zelf graag de angst op zoekt. Vergelijk het met de achtbaan. Wie herkent het niet; er wel in willen, maar als hij gaat rijden, wil je er toch uit.

Angst blijven opzoeken

Ik snap het wel. Ik ben zo’n giller in de achtbaan. En er toch weer ingaan. De thrill voelen, de spannende film aanzetten en dan achter een kussen duiken. Ik hou ervan die knoop in m’n buik te voelen en dan keihard te genieten. Dus ik laat het dochter #3 ook doen. Ze geeft zelf de grenzen wel aan. Dat heb ik moeten leren, dat ik die grenzen dan ook echt aanhoudt. Niet even doorgaan, genoeg is genoeg. Samen met Halloween toch langs de man met de bijl. En een jaar later durft ze het alleen. Ze zet wel eens een spannende film aan, dan ga ik naast haar zitten. Kijken we samen, ik vind het leuk. Ze leest over zombies en vampiers. Ik lees voor over heksen en spookhuizen. Ze vindt het eng, oh zo eng, maar het voelt goed. Ze weet ermee om te gaan en vindt dat blijkbaar fijn. Heerlijk toch, dat ze iets intens spannend vindt en dan intens geniet. En dat ze dan erna intens overprikkeld is, dat nemen we dan op de koop toe.


signature
Volg hier voor meer leuke info