Prikkels, Prikkelverwerking, Wat gaan we doen vandaag?

De stad in

Dit is toch wel onze grootste kwelling, maar toch blijven we het proberen. Misschien zou het beter zijn, vooral voor dochter #3 om gewoon niet meer te gaan. Gebruik maken van alle nieuwe mogelijkheden, zoals online kleding bestellen, thuis laten bezorgen en passen en alles wat niet bevalt (gratis) terug sturen. Het hoeft niet meer te kosten, misschien zelfs minder. Maar toch gaan wij iedere keer naar de stad voor nieuwe kleren en schoenen.

Mensen

De mensenmassa, dat is het probleem. Het geluid wat daar vanaf komt, de beweging, niks kunnen zien tussen al die mensen door. Ooit zei iemand dat zij niet meer naar de plaatselijke jaarmarkt gaat met haar kinderen. Dat is echt niet normaal druk. Ze zei; mijn kleuter ziet alleen maar benen om zich heen. Daar is toch helemaal niks aan. Dat was wel een eye-opener. Nu was ik al geen fan van jaarmarkten, maar vanaf dat moment hebben we het helemaal niet meer gedaan. Die opmerking verklaarde wel het gedrag van mijn peuter, zeker omdat we toen nog niet wisten dat ze sowieso moeite had met prikkels. Maar de stad, dat blijven we dus doen. We hebben eigenlijk nog nooit besproken waarom. Wel hebben we al trucjes. Dochter #3 mag een mp3-speler mee nemen en met een koptelefoon op muziek luisteren. Ze vindt het zelf niet de leukste oplossing, ik denk dat ze zich buiten gesloten voelt. We merken wij dat zolang ze muziek luistert en dus afgesloten is van de massa, ze veel meer ontspannen is. Vaak loopt ze aan dan hand. Dat scheelt zo ontzettend veel. Aan de hand is altijd al een veilige haven geweest. Ze liep als klein kind altijd aan de hand, uit zichzelf. Nu moet ze in de stad aan de hand, bij vaders of moeders, dat mag ze kiezen. Loopt ze ‘los’, dan gaat ze op in de chaos. Ze wordt chaos. Ze kan dan niet filteren. In winkels waar de muziek hard staat, merken we dat ze steeds onrustiger wordt. Ze gaat rondlopen, kijken, kiezen, maar wordt steeds prikkelbaarder. Als kleren niet passen, of niet mooi staan of noem een reden dat we ze niet kopen, dan barst ze. Dan moppert ze. Ik wil dan weg. Ik merk de onrust en wil weg. Samen met haar naar buiten.

Kiezen

Dochter #3 wordt groter, ze krijgt een eigen smaak en wil zelf kiezen. Is helaas niet altijd hetzelfde als wij zouden kiezen. Dus zeggen we wel eens nee. Dat is moeilijk voor haar. Moeilijk mee om te gaan. Dat hebben veel kinderen, maar toch merk ik verschil met de andere twee. Dochter #3 wil graag dat dingen gaan, zoals zij ze wil. Anders moet ze schakelen en dat kan ze niet zo goed. Dus als ze iets uitkiest en het vervolgens niet mag hebben, dan moet ze schakelen. Dan moet ze erop vertrouwen dat we in een andere winkel wel iets vinden. Op zulke momenten is het moeilijk een middenweg te vinden. Onze argumenten duidelijk te maken. Dan heb ik zo’n heerlijk drammend en dreinend kind. Waar ik op een bepaalde manier op reageer. Ik zie mezelf staan. Maar het gaat niet anders. Of misschien wel, maar dat moeten we dus nog ontdekken. Waar vinden we de middenweg, tussen wat beslissen en zij mag kiezen? Dit is nog echt wel een leerpuntje voor de komende jaren, lukt denk ik niet in één seizoen. Misschien toch maar eens online gaan kijken.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

 1. Mariska zegt:

  Hai Lilian,
  Wat een herkenbare blogs schrijf je! Onze zoon (9j) heeft PDD NOS en ik herken je zoektocht en twijfels. Wb de stad in, heb ik ooitde tip gekregen om vooraf af te spreken welke winkels we moeten bezoeken (bij voorkeur die ene waar we altijd slagen 😉). We gaan op een rustige dag en we beloven hem iets lekkers als we klaar zijn (favoriet is de hema of de ijssalon tegenover die ene winkel). Afwijken kan soms, maar lang niet altijd. Wellicht doen jullie dit ook al, maar deze tip was voor ons een goede.
  En de koptelefoon gaat hier ook mee.

  Groetjes, Mariska

  1. Lilian zegt:

   Dat lekkers… dat is toch zo’n fijn lijmmiddel. Verder moeten we nog een beetje zoeken, want wat als we niet slagen in die winkel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *