Opvoeden

En dochter #2 dan?

Ik merk dat dochter #2 weinig aan bod komt. Is altijd al zo geweest. Ze is heel erg introvert, loopt weg als er iets is. Gaat iets doen voor zichzelf. Betekent niet dat ze geen aandacht wil. Dat wil ze heel graag. Maar tegelijkertijd geeft ze het signaal dat ze lekker alleen wil zijn. Wat moet je dan doen als ouder, wanneer wel en wanneer geef je geen aandacht?

Tijd maken

Het lukt lang niet altijd, maar ik probeer tijd te maken. Vaders en ik. Zo loopt ze wel eens met haar ziel onder haar arm in het weekend en dan mag ze helpen koken. Vindt ze heerlijk. Ook het eten dat ze maakt, maar vooral het samen doen. Of ik kruip naast haar op de bank als ze zit te lezen, arm om haar heen. Ik zeg haar wel eens, vraag er dan om. Zullen we nu iets samen doen. Vraagt ze altijd of we dan een spelletje gaan doen. Heb ik dan zo geen zin in. Je kent het wel, van die momenten dat je net even niks hoeft te doen, een pauze tussen werk, huishouden en geregel. En dan heb ik geen zin in spelletjes. Die doe ik het liefste als ik een hele woensdagmiddag de tijd heb. Maar goed zo dobberen we door de week heen.

Lastig

Ik merk dat ik het lastig vind. Soms lijken we mijlen bij elkaar vandaan te zitten. Als ik iets wil of zeg, dan staat haar pet er niet naar en andersom. Of ze begint op een verkeerde manier aandacht te trekken. Nu heeft ze een fase waarin ze gewoon niks doet. Niks opruimt, niks uitvoert, niks. Zou het pre-pubertijd zijn? Ik weet het niet. Wel heb ik haar gezegd dat ik liever leuke dingen samen doe in de tijd dat ik nu iedere keer vraag of ze haar tas wil opruimen. Voor haar gevoel moet ze vechten voor haar plek, ik snap dat wel, midden tussen twee extroverte zussen. Misschien is dit nog wel het meest lastige stukje opvoeden. We proberen elke keer, maar het gaat niet vanzelf. We blijven gewoon proberen het evenwicht te zoeken. Maar zo surft ze er dus iedere keer een beetje doorheen. Ze doet haar ding, of niet. Soms krijgt ze aandacht, soms vraagt ze erom. Meestal niet zo intens om erover te schrijven. Ik zal erop letten dat ik af en toe, gewoon alleen over haar schrijf!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *