Levensvragen van een moeder, Zomaar onzin

Favoriete moment van de dag

Voor mij is dat de ochtend. Vroeg, als iedereen nog in bed ligt. Als het stil is, alleen ik en mijn kop thee. Door de week gaat vaders vroeg zijn bed uit voor het werk. Ik sta dan mee op. Op het moment van opstaan, vervloek ik alles en iedereen, die vroeg opstaan hebben verzonnen. Maar als vaders weg is, de vaatwasser alweer leeg en ik even kan gaan zitten; dan geniet ik. Even alleen ik. Een stilte momentje waarop niemand anders bestaat.

Ochtendmens

Altijd al was ik een ochtendmens. Ik word wakker, ik sta op, ik leef. Heerlijk. Geen problemen mee. Aangezien onze kinderen over het algemeen ook vroeg wakker zijn, kwam al heel snel de regel dat ze niet voor 6:45 naar beneden mogen komen. Dat is mijn tijd. Daar mogen ze niet in komen. In uitzonderlijke gevallen mogen ze naast me zitten, filmpje aan en mond dicht. Net doen of je er niet bent. Vaak ben ik ook al actief. Vaatwasser ruim ik meteen leeg, soms vouw ik een wasje weg. Maar ook lekker om even met een boek of tijdschrift te niksen. Vooral als het een dag gaat worden van rennen, vliegen en doorgaan. Dan neem ik pauze vooraf!

Ochtendhumeur

Er loopt er hier geregeld één rond met een ochtendhumeur, dochter #2. Dat is zo moeilijk. Ik heb dat niet, ik ken dat niet, ik begrijp dat niet. Dus ik probeer er rekening mee te houden, maar dat is best lastig. Als ik voorstel dat ze juist andersom dan wij, gaat aankleden-eten, vindt ze dat niet gezellig. Zit ze bij ons aan tafel, is ze niet gezellig. Staan we met z’n allen in de badkamer, nou daar wordt het ook niet gezelliger van. En ik word daar juist zo chagrijnig van. Ik sta op, ik voel me fijn en dan gaat er iemand zitten mopperen. Daar gaat mijn dag. Daarom koester ik mijn moment. Mijn moment zonder humeuren. Mijn moment rust. Elke dag opnieuw verzamel ik dan hoop en moed, zou het deze dag lukken?

Voorbij

Terwijl ik dit schrijf, is iedereen inmiddels beneden. In het weekend komt het wat trager op gang. Geen garantie trouwens voor ruzie-vrije-ochtend. Die komt ook gewoon trager op gang. Door de week vind ik het altijd een wedloop. Als ik om half negen op mijn werk kom, kan ik in standje rust! Kan ik rustiger achteroverleunen en tot mezelf komen! Weer een ochtend overleefd. Ik ben wel benieuwd wat jullie favoriete moment van de dag is. En vooral waarom.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *