Blog, Prikkels, Prikkelverwerking

Genoeg vakantie

Laat ik beginnen met goed nieuws. Het is deze vakantie goed gegaan. Ondanks de gebruikelijke kerst en nieuwjaarsstress, hebben we een goede vakantie gehad. Tuurlijk waren er momenten, soms zelfs een hele dag dat het wat minder ging, maar over het algemeen krijgt deze vakantie een dikke voldoende. In dit stukje een korte evaluatie op ons, want door te begrijpen wat er goed ging, kun je dat een volgende keer weer proberen.

Kerst, Oud & Nieuw

Op zulke dagen weten we al dat het anders gaat en dat er dus spanningen zijn. Doordat we ons allemaal daar bewust van zijn, bespreken we al een heleboel van te voren. Zo zette ik vroeger ’s avonds een mooi gedekte tafel klaar voor het kerstontbijt. Dochter #3 weet niet of ik dat ieder jaar blijf doen, dus vraagt ze of zij het mag doen. Maar dat is mijn ding. Wel bevestigd dat ik het wel doe en dat ik lekkere dingen in huis heb. We hebben besproken wat we welke dagen gaan doen, waar, wie er nog meer komen of er wel of geen cadeautjes zijn en tijden genoemd. Tijden van vertrek van huis naar bestemming. Vaders en ik bespreken vaak wel een eindtijd of eindmoment, maar dit bespreken we zelden met de dochters. Dan zitten we eraan vast. En wij blijven houden van een beetje speling. Daarnaast vindt dochter #3 het heerlijk als ze mag helpen, helpen voorbereiden, klaar zetten, serveren. Dat geeft denk ik rust. Wat was ik dan ook blij dat oma vroeg of dochter #3 op eerste kerstdag een uur eerder wilde komen. Dan kon ze mee de schalen ophalen en helpen tafeldekken. Dat vindt ze zo ontzettend fijn. Dat geeft zo veel rust. Kerstochtend zat ze helemaal klaar en is ze bezig geweest tot 9:25. Toen mocht ze van ons al wel vast gaan. Daar geniet ze van, mooie kleren aan, haren mooi, beetje tutten en zich heel belangrijk voelen. Dochter #2 was de dag ervoor al bij oma geweest. Ze wilden graag samen een stapeltaart maken en aangezien we met kerst nooit genoeg eten hebben, vonden ze dit een goed moment! Lekker heel de dag bij oma geweest, samen gefröbeld en ja hij was heerlijk! Mooi en lekker! Met oud & nieuw hadden we ook wilde plannen, maar aangezien ze net zo wild waren als vorig jaar, konden we daar mooi op terug komen. Dochter #3 mocht vuurwerk afsteken, al is ze wel bang voor knallen. Goed besproken dat ze tegen alle aanwezige kinderen gewoon kon zeggen dat ze dat niet fijn vindt en of ze dat niet naast haar willen doen. Ze bleef die avond bij mij hangen. Heel gezellig. Op zich was er niks te merken, behalve dat alle andere kinderen ergens anders bezig waren. Maar ze deed gewoon met ons mee. Later op de avond vroeg ze of ik mee ging wat vuurwerk afsteken. Blijft toch heel erg spannend. Dus samen een tijdje buiten bezig geweest. Grondbloemen en knallers. Met bril en aansteeklont en heel voorzichtig natuurlijk. Ze vindt het spannend maar ook zo leuk. En zelfs die harde knallers van de anderen geven stiekem toch een kick. Na het afsteken verdween ze tussen de rest van de kinderen. Ik vind dat fijn, blijkbaar wil ze graag afsteken, toch weet ze zich goed te gedragen tot ze vindt dat het tijd is. En ik denk zelfs dat ze serieus wacht, zou ze het meteen vragen, reageer ik vast dat we dat later op de avond doen. In mijn ogen heeft ze dit zo goed geregeld voor zichzelf. Echt super goed. Trots op d’r.

Vakantie

De rest van de vakantie wisselde af. Zichzelf vermaken blijft moeilijk. Dagen werden gevuld met monopoly of andere spelletjes en met enige regelmaat een uurtje op de Wii. Wel hebben we dochter #3 gestimuleerd te puzzelen. Het alleen op de kamer blijft lastig, maar inmiddels weten we dat als ze een muziekje aanzet en een opzetje krijgt met het begin, dat ze dan best een tijdje bezig kan blijven. Niks doen blijft het beste. Willen we een gezellig kind, dan moeten we thuis op de bank blijven. Of samen een spelletje doen. Of op de Wii. Dagje museum was leuk, maar de dag erna is dan een drama. Dan is niks goed. Kunnen we nergens heen en het liefst ook niks zeggen. Opa en oma kwamen een keer onverwachts langs rond etenstijd en bleven eten. Dan stuitert het wel even, moeten we dat remmen of gewoon laten gaan? Aangezien het bezoek maar kort was, hebben we het laten gaan. De dochters zijn naar de schaatsbaan geweest, dochters #1 en #2 kunnen hier wel wat uurtjes rondrijden. Dochter #3 wil na 10 minuten naar huis. Die ziet de lol er niet van in om twintig dezelfde rondjes te rijden. We hebben dus een leuke, ontspannen vakantie gehad. Het blijft een dilemma, lekker thuis blijven geeft het meeste rust. Maar toch willen we graag ook weg, gewoon op stap. Dit keer hebben we een wankel evenwicht gevonden. Het betekent inleveren, wij zouden vaker weg willen. Maar nu ging het goed. Inleveren voor ons, is winst in gedrag van dochter #3. Laten we vanuit dit evenwicht verder gaan.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *