Opvoeden, Prikkels, Prikkelverwerking

Kinderfeestje

Vandaag ging het ineens weer helemaal mis. Dochter #3 liep opgefokt door het huis, te gillen, te snauwen. Iedereen reageerde geïrriteerd, niemand gaf gehoor, iedereen ging er tegen in. Ik had even iets anders aan mijn hoofd dat meteen geregeld moest worden, ik had geen tijd, geen aandacht.

Pas op de plaats

Het zal vast herkenbaar zijn voor andere ouders. Het beste kun je dan even samen gaan zitten. Mijn eigen crisis was inmiddels opgelost, de rest kon wachten. Wij aan tafel. Wat is er nou aan de hand. In eerste instantie was het natuurlijk zuslief die alles verkeerd had gedaan. Maar ze weet inmiddels dat er dan altijd iets onder zit, dat onrust veroorzaakt. Dochter #3 heeft vanmiddag een feestje, zou ze daar vragen over hebben. Vindt ze het spannend, weet ze zich geen houding te geven, kent ze de ouders niet?? Dat was het allemaal niet, maar toen flapte ze het eruit;

Voor het feestje vanmiddag weet ik alles wat we gaan doen, alleen voor mijn eigen feestje woensdag weet ik niet hoe het gaat.

Zo, hoe fout kun je dan als moeder zijn… Ze is een half jaar geleden jarig geweest, alles was geregeld en doorgesproken. En toen gingen de scholen dicht, werd het sociale leven stopgezet en feestjes gecanceld. Inmiddels hebben besloten komende woensdag alsnog met een clubje een feestje thuis te vieren, eigenlijk precies zoals eerder gepland. Voor mezelf bedacht dat ik van het weekend een boodschappenlijstje ging maken en maandagmiddag boodschappen. Dan ben ik toch keurig op tijd met alles.

Bespreken

Zulke dingen moet je wel bespreken als je dochter graag weet waar ze aan toe is. Ik kan er nog niet van uit gaan dat zij snapt dat het hetzelfde zal zijn als een half jaar geleden. Zij kan niet ruiken dat ik dit weekend samen wilde gaan zitten en als ze dan ook nog eens een buitenfeestje heeft terwijl het regent… dan gebeurt er te veel. Dus pas op de plaats, stap voor stap. Voor vandaag heeft ze een extra setje kleren bij, een T-shirt en trui aan, dan kan je kiezen hoe warm het is. Oude schoenen en een jas. Check, geregeld. Voor woensdag hebben we een planning gemaakt, wat doen we aan voorbereiding, wat doen we als de kinderen komen en welke volgorde houden we dan aan? Check, geregeld.

Weg stress, weg spanning

That’s it. Gewoon een beetje tijd en aandacht. Soms komt het slecht uit, soms zijn er dringende zaken die voorgaan. Soms wil je even niet weer je tijd en aandacht geven, soms wil een van je andere kinderen aandacht. Wat is dan de beste keus, de beste oplossing? Ik weet wel dat dit het beste werkt voor ons. Door even de tijd te nemen, haal ik zo veel onrust weg, dat de bovenkamer van dochter #3 weer beter werkt en ze alle andere dingen weer overziet. Ik kan het nog even negeren of afkappen, maar dan hebben we er allemaal last van, zijzelf het meest, maar ook de rest van het gezin. In eerste instantie heb ik haar een concrete opdracht gegeven zodat ik mijn andere crisis kon afhandelen. Soms is ze niet de belangrijkste crisis en dat heeft ze te leren. En soms is ze ’s middags weg naar een feestje en heb ik dan heerlijk de tijd en rust om alle andere dingen te doen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *