Mijn huis was aan het dichtgroeien. Nog net geen tv-programma waardig dichtgroeien, maar er moest iets gaan veranderen. De kamers van de dochters waren opgeknapt en al hun spullen waren zolang in dozen op zolder opgeslagen. Op zolder, daar slapen vaders en ik. Daar staat de wasmachine en alles wat erbij hoort. Daar staat de vriezer, fietsattributen van vaders en gereedschap. Daar staan 11 maanden de kerstspullen en al die andere zooi die ieder huishouden denkt nodig te hebben of te willen bewaren. Dat betekende dus stapelen en dozen plaatsen op plekken waar het niet hoorde.

Opruimen

Nu ben ik niet zo een hele fanatieke opruim/poetsmoeder. Bovendien heb ik de afgelopen maanden best veel gewerkt, dus had ik helemaal geen zin om extra op te ruimen. Maar dan opeens, dan ben ik het toch zo ontzettend zat. Dat omslagpunt kwam toen vriendin N er was. Twee keer per jaar sorteren we samen de kledingkasten van de kinderen. Vindt ze leuk om bij te helpen. Alles eruit, passen, meten, doorgeven. Dus zij (poetsmuts op en top) maakte niet heel erg subtiel de opmerking dat de kamer van dochter #3 zo leuk is, maar dat er zoveel staat wat er niet hoort; ‘dat geeft toch geen rust?’ Nee duh, dat weet ik ook heus wel, past alleen nergens anders. Kwam vriendin N toch met het lieve voorstel dat we de week erop toch haar kamer eens flink onder handen konden nemen? Dat is nu zo’n 8 weken geleden en sindsdien is onze maandagochtend koffie om bij te kletsen, maandagmiddag bijkletsen en puinruimen geworden. Kamer, zolder, gang alles komt aan bod. Genadeloos gooien we alles weg. Alles waar ik over twijfel, zie ik aan de blik van vriendin N dat het weg moet. Alles waar zij over twijfelt, gooi ik principieel standvastig weg. Zakken vol zijn er al bij mij en de buren in de kliko gegaan! Ik ben aan het opruimen.

Opruimmaandag

Voelt fijn zo’n vast moment. Soms zie ik een kast en dan plan ik hem in voor de volgende maandag. Dan weet ik dat hij flink aan de beurt komt. Ook de ochtenden ben ik al steeds meer zelf aan het ruimen. Nu heb ik voor vanochtend een flinke klus op de planning staan, ik ben me er nu toe aan het zetten. Nog één kop koffie en dan ga ik. Als de winter voorbij is en ik weer meer ga werken, dan heb ik gewoon een leeg huis. Leeg houden wordt dan de opdracht. Ik merk het nu al aan de kamer van dochter #3. Spik en span was hij, alles netjes in de kast. Per plank gesorteerd. Maar loop ik zo maar even binnen, dan zijn er toch iedere keer bommetjes ontploft. Moeilijk, opruimen. Hebben ze niet van hun moeder mee gekregen. Dus dan gaan we samen aan de slag. Ik zeg wat ik opruim en ik zeg wat dochter #3 opruimt op dat moment. Stuk voor stuk, geen drie opdrachten tegelijk. Want dat kan ze niet. Soms gaat het over de papiertjes die in de prullenbak horen, soms durf ik de opdracht zo groot te maken, dat het bureau leeg moet. En alles op zijn eigen plek in de kast. Soms noem ik ieder vies kledingstuk apart, iedere stift bij kleur en dan de knuffels nog. Soms zeg ik gewoon: maak je bed netjes. Zou ze het ooit leren zelf te doen?

Opruimen blijft moeilijk

Opruimen schijnt lastig te zijn voor mensen met autisme. De bende is zo onoverzichtelijk dat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Heeft dochter #2 trouwens heel veel last van. Dus die heeft al een schema. Terwijl ik juist denk (en ik denk velen met mij): autisme, dan wil je toch overzicht en controle. Dat zijn  toch mensen die alles recht op een rijtje leggen? Alles op zijn eigen vaste plek. Dat heeft vaders hier trouwens wel. Hij kan er ook nooit zo goed tegen als ik weer eens mijn hardloopshirt kwijt ben. Of mijn tas. Of… Soms denk ik pech, dit is een huis waarin wordt geleefd, we wonen niet in de Ikea. Andere keren leer ik weer van hem. Zo heb ik concertkaartjes voor april (ja waar laat ik die nou toch…) opgeruimd en op de kalender geschreven, bij de datum in april, waar ik ze heb gelegd! Overwinning voor mij, die raak ik niet kwijt. Nu ga ik opruimen, want het is maandagochtend. Maar ik denk, ik weet vrij zeker dat het erna netjes is… Zo netjes, dat ik kan dansen op zolder.


signature
Volg hier voor meer leuke info