Hulpmiddelen, Prikkels, Prikkelverwerking

Medicijnen

Onze begeleider vroeg ons een keer de typische hulpverlenersvraag: Wat wil je van mij? Waarop ik eigenlijk alleen kon antwoorden: Dat je uit die koffer met speelgoed een toverstokje haalt en ermee zwaait en dat dan alles gewoon gewoon is. Er bleek geen toverstokje in zijn koffer te zitten.

Wel of geen Ritalin

Zoals ik eerder schreef, in het stukje op onderzoek deel III, kwam er geen opvallend ASS gedrag uit het ADOS onderzoek, waarop een beetje voorbarig gesteld werd dat het dan misschien wel ADHD kon zijn. Bedenk wel dat ik het nu beetje kort door de bocht zeg, er is echt wel gesproken en gedacht, maar dan wordt mijn blog zo lang. Mensen met ADHD kunnen profijt hebben van medicatie als ritalin. Meer dan mensen zonder ADHD. Het zorgt ervoor dat prikkels minder en minder hard binnen komen. Daarmee voorkom je dus gedeeltelijk overprikkeling. Dus aan ons de vraag, willen jullie dat proberen bij dochter #3? Ik vond dat echt een moeilijke vraag, maar wat voor ons de doorslag gaf was het toverstokje. Wat als dit medicijn ervoor zorgt dat dochter #3 zich prettiger voelt? Dat ze zich fijner voelt, weer vrolijker wordt en nog meer van zulke gevolgen. Het medicijn is geen toverstok op zich, we zullen ook ritme, regelmaat en voorspelbaarheid moeten bieden. Structuur, duidelijkheid en noem nog maar wat dingen. Maar, die zouden dan wel beter binnen komen.

Werking en bijwerking

Vakantie is over het algemeen de tijd waarin iedereen het meeste hinder heeft van de onoverzichtelijkheid die er is. Wij hebben last van dochter #3, maar inmiddels weten we dat het komt omdat dochter #3 last heeft van andere dingen en dat zo uit… dus hangen er overzichten, afspraken en kalenders. Tevens dacht ik dus slim te zijn door meteen te starten. Alleen pakte dat anders uit. Want alles was anders, het was ruim 30 graden, alles werkte ‘tegen’. Bijwerking: slecht in slaap komen. Maar wie kan er wel slapen als het ’s avonds 25 graden is. Bijwerking: verminderde eetlust. Dat was vooral ’s avonds te merken, dachten we. Na een gesprek met de arts bleek het vooral om de lunch te moeten gaan. Maar wie heeft er wel trek in een stevige maaltijd met 30 graden. Werking: rustiger gedrag. Ja, ze lag de hele dag in het zwembad. Lekker koel, met één vriendin en haar eigen spel. We hadden er geen kind aan. Alles bij elkaar opgeteld en afgetrokken hadden wij niet de indruk dat het veel verschil maakte.

Ritalin of iets anders

Wat doe je dan, als het niet werkt? Ga je door met een andere dosis, probeer je een ander medicijn. Hoe ver ga je, hoe lang probeer je? Ik had me voorgenomen in ieder geval een paar weken school mee te pakken. Weer lekker in het ritme. (Gelukkig) kwam daar het gesprek dat er toch meer aanwijzingen voor ASS zijn. Gelukkig omdat mijn gevoel dat zei. Omdat ik twijfelde over de medicatie. Want als het niet veel doet, waarom doe je het dan? Je wilt het beste voor je kind, maar maak die beslissing maar eens. Wij zagen niet veel verandering, waardoor de vraag rees of dit het beste was. Als je internet of Facebook afspeurt, kom je alle meningen tegen. Ik heb getwijfeld of ik dit blog zou schrijven. Maar toch wil ik mijn mening dit keer delen. Zoals boven genoemd; als mijn kind zich prettiger voelt door medicatie en er geen bezwaarlijke bijwerkingen zijn, dan is het naar mijn idee goed om te doen. Bereik je hetzelfde met druppels of iets homeopatisch, helemaal fantastisch. Als je met medicijnen bereikt dat bepaald gedrag verminderd, dan doe je dat niet voor jezelf of voor de leerkracht. Je geeft ze je kind, omdat die medicijnen blijkbaar rust geven in dat koppie, rust waardoor zij zich anders kan gedragen. Dat wij dáár dan weer profijt van hebben, is gewoon een positieve bijwerking.

Ik hoop van harte dat dit stuk geen felle discussies aanwakkert. Ik hoop dat iedereen ieders keuze kan respecteren, ervan uitgaande dat we in het belang van onze kinderen kiezen en handelen. Ik heb het stuk geschreven omdat ik er wel een gevoel bij heb. Het was een stukje in ons proces, een belangrijk stuk wat mij betreft, en daarom voor mij het delen waard.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *