Hulpmiddelen, Opvoeden, Prikkels

Medicijnen

Nog niet zo lang geleden heb ik een bericht geplaatst op Facebook voor tips en adviezen omdat dochter #3 nogal eng droomde. Ik was na anderhalve week naar de huisarts gegaan en zij had valeriaan voorgeschreven voor ’s avonds in de hoop dat ze wat rust kreeg. Dat had ik in het bericht erbij gezet en iemand reageerde daar nogal fel op. Nu is Facebook natuurlijk de weg om fel te doen, maar daardoor ben ik wel aan het denken gezet.

Medicijn gebruik

Sinds wij om hulp gevraagd hebben, is medicijn gebruik enkele keren besproken. Zelf vinden wij het in onze situatie voor dochter #3 echt nog niet nodig om medicijnen te gebruiken om invloed te hebben op haar gedrag. We denken (voor haar) dat ze er niet zodanig last van heeft, dat de eventuele bijwerkingen opwegen tegen de voordelen. We achtten de voordelen nog niet groot genoeg. Wel zijn vaders en ik het erover eens dat als er een tijd komt, we er open voor staan. Het moet in verhouding zijn, ze moet er baat bij hebben, profijt van hebben. Ik ben ervan overtuigd dat ze bepaald gedrag vertoont als gevolg van een (onbewuste) interne strijd, of een gevoel van onbehagen of onmacht. Dat is denk ik voor mij hét argument om medicijnen te gaan gebruiken. Als zijzelf last heeft van obstakels die het lastig maken om mee te kunnen draaien in het leven en we die obstakels kunnen verminderen door passende medicijnen aan te bieden, dan heeft zij er baat bij. Ik geef geen medicijnen omdat ik last heb van haar, maar als zij last heeft van zichzelf. Als ik kijk naar de enge dromen, ze werd elke nacht in paniek wakker. Echt blinde paniek, een gevoel dat soms zelfs overdag bleef hangen. Nu met de valeriaan is ze al een paar nachten droomvrij. Nog steeds praat ze erover, speelt het een rol in haar gedachte, maar het feit dat ze de paniek niet meer ervaart, geeft al rust. We hebben afgesproken tot vrijdag het vreselijk vieze drankje te nemen (want dat is ook zo iets, drankjes krijgt ze vrij moeilijk weg) en dan het weekend eens zonder te proberen.

Homeopathisch

Wat medicijnen ben ik een leek, maar ik ben, kort door de bocht, voorstander. Als één van mijn kinderen pijn heeft, ooit met de tandjes of nu met griep of wat dan ook, jottem lekker een paracetamol erin voor ze naar bed gaan. Kunnen ze lekker slapen. Vast en zeker heeft het slechte kanten, maar een goede nachtrust heeft toch zeker ook wel voordelen. Doe ik bij mezelf ook. Als ik kan kiezen tussen flink beroerd of pijn of de dag een beetje normaal doorkomen… Homeopathisch vind ik daarom helemaal oké. Ik geloof zeker in ‘helende’ krachten van bepaalde planten. Niet voor niets gebruikten ze vroeger al van alles. Zelf heb ik jaren geleden rustgevende thee gedronken en tegenwoordig krijgt dochter #3 het wel eens in drukke tijden. #1 kiest er zelf wel eens voor. Het zal vast geen ernstige ziektes genezen, maar invloed heeft het wel. Ik geef daarom, vrijwel zonder na te denken, gerust dit drankje. Ze gebruikt verder niks, dus een verkeerde combinatie kunnen we ook niet maken. Het wordt verkocht bij de drogist, dus onveilig zal het ook niet zijn. Of ben ik nu heel naïef? Er reageerde iemand op Facebook: “ja geef het kind maar meteen medicijnen.” Daar denk ik dan over na. Als mijn kind er toch baat bij heeft. Tuurlijk had ik in de anderhalve week al andere dingen geprobeerd. En nu hebben we het over onrust en dromen en niet eens over ‘zwaarder’ materiaal. Gelukkig zijn vaders en ik het er nog steeds over eens dat drastischer, dagelijks medicijn gebruik nog steeds niet nodig is in onze situatie. En mocht de tijd komen, dan zullen we overwogen een beslissing nemen. Misschien in overleg met dochter #3 maar altijd in het belang van dochter #3.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *