Hulpmiddelen, Prikkels

My timing cards

Vlak voor de vakantie kwam ik een artikel tegen op een Facebook pagina die ik volg. Een heel leuk webwinkeltje met artikelen geschikt voor/bij/tegen overprikkeling. Ik doe er vaak inspiratie op en heb er al wel eens eerder wat gekocht. Het zet me vaak aan het denken, het brengt me op ideeën. Soms ben ik meteen enthousiast en soms bedenk ik me of ik zoiets zelf kan maken of toepassen. Zo kwam ik van de week een douche-ding tegen. Een soort klok met allemaal vakjes waarin alle lichaamsdelen stonden die een wasbeurt kunnen gebruiken. Hartstikke handig. Maar dat douchen hebben we inmiddels zelf op een andere manier eigen gemaakt. Was ik hem eerder tegengekomen, wie weet…

My Timing Cards

Wat ik wel heb aangeschaft zijn my timing cards. Hartstikke handig. Dit is een stapel kaarten in vier kleuren (vier apparaten) en verschillende tijdsindicaties. 15, 30 en 60 minuten. Op de achterkant staan leuke doe dingen voor als de apparaat tijd voorbij is. Een paar bonus kaarten, uitleg en een contract. Dit contract vul je samen met je kind in, je maakt afspraken over wanneer wel of niet of hoeveel en wat voor. Hoe duidelijk wil je het hebben. Ook een eindtijd van het contract vul je in. Ik heb dus meteen een tweede contract bij besteld en aangezien die een euro kosten, zou ik je eigenlijk aanraden er twee of drie extra te kopen. Je maakt dus afspraken met je kind hoeveel tijd ze aan apparaten kan besteden en zoveel kaarten krijgt ze. Gedurende een week kan ze hier zelf mee omgaan, na apparaat tijd, levert ze een passende kaart in. Er zit een wekkertje bij zodat de tijd van te voren ingesteld kan worden.

Uitvoering my timing cards

Ok. Vakantie. Wij hadden al wat afspraken staan, bv dat ze ’s ochtends tot 9:00 uur tv mochten kijken. Dus wij zijn samen dat contract gaan invullen en ik had er van te voren niet echt over nagedacht. Zo even snel uit mijn hoofd wat puntjes mee genomen. Hoelang zit ze normaal op dat ding, hoe lang krijgt ze omdat het vakantie is (na drukte even rust). Wel hebben we kaartjes gecombineerd, een kleur is een apparaat, maar bij ons was dat niet gescheiden. Apparaat is apparaat, tijd is tijd. Dus ze kreeg 2 uur per dag. Nou, dat bleek er dus precies in te zitten. Maar toen kwam het, de tijd tot 9:00 uur, telt die mee? En als ik niet help met koken (op het schema stond 17:00 helpen koken of tv kijken) telt die tijd mee? Dat vond ik dan niet nodig, want dat had ik bepaald en het gaat er juist om dat ze zelf tijd kan indelen. Ze kreeg twee uur per dag en dus 14 uur per week. Kan dus best dat we een dag weg zijn en ze geen twee uur gebruikt en de dag erna 3 uur tv kijkt. In mijn ogen prima, want na een prikkelvolle dag, komt een prikkelarme dag. De eerste dagen was ze heel zuinig en spaarzaam en werd elk kwartier geteld. Zondagavond had ze 5 uur over. Misschien een beetje te veel van het goede. De rest van de vakantie lekker zo gelaten. Deze week, school is weer begonnen, stellen we een nieuw contract op. Krijgt ze iets minder, of tellen de door-mama-bepaalde-uren wel mee? Dit keer maar wel even van te voren over na denken.

Conclusie

Wat hier vooral werkt, is dat dochter #3 bewuster met tijd bezig is. Ze gaat niet zo maar eindeloos achter een ding zitten. Ze kiest nu bewust voor een half uur filmpjes en dus een half uur rust. Daarna gaat ze bewust iets anders doen. De wekker is makkelijk in te stellen en zodra hij piept, gaat het apparaat uit. Er is minder gezeur en geruzie of wel of niet of hoe lang. Er is duidelijkheid en het feit dat ze zelf de tijd kan bepalen, geeft een stukje zelfstandigheid. De uitvoering van de kaartjes is erg mooi, leuk dat op de achterkant een andere bezigheid staat. Ze zijn stevig en gaan dus ook echt wel even mee. Ik ben er blij mee en ik denk zeker in de donkere maanden dat we er veel profijt van hebben.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *