Opvoeden

Pfeiffer

Anders doen we er nog een portie pfeiffer bij ofzo. In een gezin met de nodige aanpassingen, een tijd met nog meer veranderingen, doen we er nog een schepje extra vermoeidheid bij. Maken we de lontjes nog wat korter, de frustraties nog wat groter en het sociale isolement compleet.

#2

Dat je dochter na maanden thuiszitten weer naar school mag. Dat ze voor de vakantie het nut niet inzag van ruim een half uur fietsen voor een schooluur (dus drie kwartier) beeldende vorming. Dat ze d’r vriendinnen minder zag en sprak, maar niet echt snapte dat school weer ‘moest’ en dat juist het zien van je klasgenoten belangrijk kan zijn. Dat we toen vakantie hadden en iedereen z’n eigen ding deed. Dat de scholen weer begonnen, ook middelbaar en iedereen weer mocht. Dat je dochter dan om 6:15 naast haar bed staat, op haar gemak kan douchen, eten en vertrekken. Dat ze dan moe uit school komt is begrijpelijk. Dat ze dan regelmatig uitgeput en huilend thuis komt, is wel een beetje overdreven. Dat je dan de dokter belt en ze pfeiffer gehad heeft en daar nog klachten van kan hebben. Nou, dat was wel duidelijk.

#3

Dat je dan voor de zekerheid ook maar bloed laat prikken bij je andere dochter. Dat die ieder schooljaar aan het begin moe en prikkelbaar is. Nieuwe leraar, extra grote klas, kamp. Dat zijn wel dingen waar je als autist nog wel wat meer last van kan hebben. Dat je als moeder dan kan zeggen: ‘kom, gewoon door..’, ‘als je dit kan, dan dat ook’. Ik denk dat jullie de uitspraken wel kennen. Ik ken m’n kind, ik weet dat ze moe kan zijn aan het begin van het jaar, dat ze wat meer rust moet nemen en dat dat soms lastig is. Dat is soms wel vind dat ze gewoon door moet. Niet bij ieder wisse wasje uit de running. We zijn lang genoeg uit de running geweest. Dat ze uitslag ook hier positief was en vermoeidheid dus een extra oorzaak had. Dat het dan gewoon heel slim is, om elke avond op tijd naar bed te gaan. Dat je bewust je activiteiten kiest, je bezigheden verdeeld en je rust neemt. Dat ik nu soms gewoon bewust zeg; ‘pak je tablet en ga een uur naar je kamer’. Dat geeft iedereen rust.

#rust

Dat is dan weer een voordeel van Corona, het thuisonderwijs gaat gewoon door. Zaten kinderen met Pfeiffer vroeger veel thuis en liepen zo een achterstand op, nu kan ze gewoon vanuit huis alle lessen volgen. En zo veel mogelijk bij blijven. Verder nemen we gewoon rust, nog zo’n voordeel deze tijd. Er worden geen verjaardagen gevierd, geen feesten gegeven. Elke dag een flinke wandeling met de hond, frisse lucht en beweging zijn nog altijd de beste medicijnen. Nu nog een oplossing voor de korte lontjes, dan komen we hier ook wel weer doorheen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *