Sinds enige tijd werken wij, op advies, met picto’s. Picto’s zijn plaatjes/simpele weergaves. Beter gezegd pictogrammen. Het voordeel van picto’s is dat ze een visuele ondersteuning geven, waardoor iets makkelijker te overzien is.

Bijhouden

Het nadeel van picto’s, meteen ook de reden waarom ik ze zo lang niet heb willen gebruiken, is dat ze bijgehouden moeten worden. Up to date zijn, anders heeft het niet zo veel nut. En ik ken mezelf, ik begin enthousiast maar zak erg snel alweer in. Maar goed, ons werd geadviseerd toch maar wel iets te proberen. Hoeft niet op het kwartier nauwkeurig, maar een beetje een dagindeling kon geen kwaad. Nu kun je ze best zelf maken, er is een Belgische site die heel veel picto’s heeft die ook veel door zorginstellingen gebruikt worden. Een beetje dé picto’s. Maar dat is best veel werk, en klinkt leuk zelf maken, maar kost net zo goed geld en ook tijd. Veel tijd. Verder gezocht op internet, helaas nog niet heel goed te vinden, maar ik kwam Stichting Doe maar zo! tegen. En toen werd ik enthousiast!! Leuk joh.

Kleuren

Ze hebben een systeem bij die stichting! Fantastisch. Ze werken met kleuren. Elke dag van de week, zaterdag en zondag samen, heeft een eigen kleur. In heel hun systeem, bv ook kalenders en agenda’s, komen die kleuren terug. Picto’s niet op te noemen hoeveel en in twee maten te bestellen. Twee basispakketten, school en thuis, en verder alles los te bestellen. Van weer, naar buitenspelen, seizoenen, klokken, sporten. Nu moet ik erbij zeggen, de stichting is gericht op mensen met ernstigere problemen dan wij ze thuis ervaren en volgens mij ook op oudere kinderen. Ze hebben wel een aanvullend pakket voor kleine kinderen, maar in het basispakket zitten aardig wat picto’s die wij niet gebruiken. Gelukkig maar ergens.

Gebruik

Eerlijk gezegd, ben ik er best een beetje goed in. Bijna elke avond ververs ik de dag. Soms heb ik periodes dat ik niks doe… maar zelf ook een weekoverzicht gemaakt en die is wel altijd bij. Alle drie de dochters werpen wel eens een blik op de dag van vandaag…. hè gaan we zwemmen? En eerlijk is eerlijk, zeker voor dochter #3 werkt het. Het is echt een ondersteuning. Er is niks aan de hand als ik het niet bijwerk, maar zeker op een ‘gekke’ dag, geeft het extra rust.


signature
Volg hier voor meer leuke info