Hulpmiddelen, Prikkels

Slapen

Eén van de meest genoemde problemen bij kinderen die een prikkelverwerkingsprobleem hebben (autisme, hoogsensitief, misschien nog wel andere stempetjes ook) is dat ze problemen hebben met in slaap vallen. Op het moment dat ze in bed gaan liggen, beginnen die gedachtes te spoken. De dag wordt herhaald, de volgende dag wordt vast dor genomen. Alles wat iedereen heeft gezegd, gedaan en gedacht wordt eens herhaald in dat koppie. Dat geeft vaak problemen met in slaap komen.

Naar bed is naar bed

Bij ons is de gouden regel, naar bed is naar bed. Vanaf heel jongs af aan, hebben we dat iedere keer consequent toegepast. Tuurlijk komen ze hier ook hun bed wel eens uit of roepen ze, in sommige periodes meer of minder. Maar, tenzij er echt een probleem is, is het standaard antwoord: naar bed is naar bed. En dat werkt hier goed. We hebben zelden problemen gehad, en over het algemeen gaan ze alle drie ook gewoon slapen als het daar tijd voor is. In periodes dat het wat lastiger was, drukke tijden dus veel gemaal, krijgen ze vaak een optie om in bed nog even te lezen of iets dergelijks. Dan zijn ze toch al lekker in hun bed, krijgen ze toch al meer rust en komen ze vanzelf in de slaapmodus.

Pandabeer

Een paar jaar geleden, ik denk dat dochter #3 een jaar of 4 was, gingen we nog even kijken voor we zelf naar bed gingen. Wat we toen aantroffen… Dochter #3 lag met een sjaal om haar ogen en oorwarmers op haar oren. Toen we dat drie nachten na elkaar aantroffen, heb ik gevraagd waarom ze dat deed. Dat gaf rust. Nu vond ik de gebruikte hulpmiddelen een beetje onhandig, dus ben ik een slaapmasker en oordopjes gaan kopen. Dat bleek een groot succes. Beetje via internet gezocht en toen stuitte ik op een slaapmasker van wit pluche met zwarte ogen. Een pandaberen masker. Per twee werden ze verkocht, één met stoffen ogen en één met bewegende oogjes. Je kent ze wel, die wiebel dingen als je schudt. Dat vond ze helemaal geweldig, zat ook lekker zacht. Let wel, ze gebruikte alleen de stoffen ogen, want die anderen maakten te veel geluid. Mooi leerpuntje voor moeders, want hoeveel geluid maakt zo’n oogje nou???!!! Sindsdien hadden wij dus een snurkende pandabeer na bedtijd!

Even meedenken, kleine investering en iedereen blij!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *