Opvoeden, Zomaar onzin

Taal

Zelf houd ik erg van woordgrapjes. Van dubbelzinnigheid en van die leuke versprekingen. Maar volgens de ‘wetenschap’ nemen mensen met ASS taal letterlijk. Dat valt bij ons reuze mee, of misschien was dochter #3 te jong om het sowieso door te hebben.

“Je sokken staan in je voet”

Zo waren we bij de fysio vanwege voetklachten en hij stelde natuurlijk een heleboel vragen. Zo ook of ze rode of dikke voeten heeft en of haar sokken in haar voet staan. Geen reactie. Dat is ook vreemd, sokken trek je aan. Die zet je er niet op en al helemaal niet in. Toch? Vervolgens zei hij dat ze haar schoenen uit mocht trekken, waarop ik dan maar meteen zeg dat ze ook haar sokken uit moet doen. Ergens weet ze dat wel, soms doet ze dan uit zichzelf, maar de andere keer doet ze het gerust niet.

Corona heeft me te pakken”

Een andere zo veel gebruikte uitdrukking, waarvan ik dan automatisch denk dat iedereen dat wel begrijpt. En blijkbaar dacht iemand anders dat ook. Ze had geappt met een bekende en die had dus gezegd: “Corona heeft me te pakken.” Ze vroeg me of dat betekende dat die persoon dan nu Corona heeft. Dus ergens snapt ze het wel, maar toch vindt ze het vreemd. Dat heb ik vaker, zo kan mijn moeder heel veel uitdrukkingen gebruiken die niet binnen komen. Of een hint geven die niet opgepakt wordt. Zo zouden opa en oma een keer op bezoek komen en had dochter #3 iets gebakken en ik ook. We hadden afgesproken dat mijn baksel ’s middags op tafel zou komen en haar baksel ’s avonds bij de thee. Dus na het eten vraagt dochter #3 of oma dadelijk thee wilt. Dat wilde ze niet (want dan zit ze in de auto naar huis een beetje te wiebelen, maar dat zei ze er niet bij). Dus er werden bekers en servetjes klaar gezet voor 5 personen, niet voor opa en oma. Oma maakt dan een opmerking als: ‘maar ik heb nog wel een plekje vrij hoor.’ Ja, fijn voor jou. Het is hier niet zo strak dat je niks krijgt als je geen thee neemt, maar het moet er wel even letterlijk bij gezegd worden. Oma wilt niks meer drinken, maar ze mag nog wel een stukje baksel. Geen hints, gewoon rechttoe rechtaan.

Helaas vergeet ik de voorbeelden altijd zo snel, want ze zijn vaak wel pakkend en grappig. Dochter #3 kan er zelf ook om lachen als ik ze uitleg en gelukkig snapt ze taal goed, waardoor ze ervan leert en het niet altijd als een aanval ziet. Die tijd hebben we ook gehad. Dat ze het gevoel had, dat we haar uitlachten. Nu ga ik snel dit bericht afronden, want het is kwart voor drie. En waar dochter #3 wel heel strak in is, zijn tijd afspraken. En toevallig staat hier om 15:00 een kop thee met een punt zelfgemaakte pompoentaart op de planning, zie het volgende blog!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *