Gezondheid, Lekker eten, Levensvragen van een moeder, Wat eten we vandaag?

Vegetarisch eten

Mijn visie over eten heb ik van huis uit mee gekregen, ik ben van mening dat wij best gezond, maar zeker ook gevarieerd eten. Ik ben ervan overtuigd dat mijn moeder vroeger echt haar best heeft gedaan om ons te leren wat gezond en verantwoord is, zeker aan de hand van alle kennis die er toen was. Wel was vlees een belangrijke invulling van de maaltijd en ben ik nu een echte vleeseter.

Na het zien van een aantal documentaires ben ik wel gaan nadenken. Ik ben informatie gaan zoeken en ben wel zo nuchter om te denken dat voor elke theorie of beweging ook een tegenargument of tegenbeweging te vinden is. Is vlees wel echt zo goed, of denken we dat alleen maar? Ik ben geen wetenschapper en heb me ook echt niet voldoende ingelezen om echt expert te zijn, maar ik wil wel doen wat voor mij goed voelt. Baadt het niet, dan schaadt het niet, ik wil ontdekken hoe ik me erbij voel om mijn eetpatroon om te gooien.

Samen met dochter #3 ga ik vegetarisch eten, in ieder geval de komende twee weken. We hebben ons ingelezen, professioneel advies ingewonnen en recepten gezocht. Dochter #3 doet ‘fulltime’ mee, de andere twee dochters (en manlief) doen parttime mee. Ik wil graag weten of ik me anders voel en of dochter #3 er verandering door merkt aan lijf en leden. Het was even schakelen voor haar, want zij eet graag vlees en vleeswaar. Maar inmiddels is het idee ingedaald en gaat ze er helemaal voor.

Nu zijn er, naar mijn idee, twee richtingen. De vleesvervangers en de echte vega. Zo had dochter #3 witte bonen burgers gemaakt en (ja we moeten wennen mensen) die waren best wel lekker. Echt wel een goede vervanging. Daarnaast heb ik een vegaburger bij de Mac gegeten, nou dat had echt kip kunnen zijn. Hij zag er anders uit dan de kipburger van manlief, dus laat ik nou geloven dat het echt de krokante burger van Valess was, maar als eet-belevenis was het echt net echt. Ik sta voor beide open, mijn doel is een tijd geen vlees en vis te eten om mijn lijf de kans te geven er ‘beter’ van te worden. Dus dan is een vervanger die erg op vlees lijkt wat mij betreft prima. Ik kan me wel voorstellen dat mensen die om meer ideologische redenen geen vlees meer eten, misschien die vleeservaring niet willen (ik heb geen mensen hiernaar gevraagd, dus het is maar een idee). Maar dan zijn er echt ook veel smakelijke alternatieven.

Beter voor het milieu en de aarde… Ja tuurlijk is dat goed. Ik ben me steeds bewuster van mijn ecologische voetafdruk, van het effect dat wij als mens op de aarde hebben. En ja, ik als individu ga de wereld niet veranderen, maar alle beetjes helpen wel. Mijn doel is mijn eigen gezondheid, misschien een beetje egoïstisch. Maar dat ik bijdraag aan een beter milieu vind ik zeker een pluspunt. De komende tijd zal ik hier over gaan schrijven, gewoon om mijn ervaring te delen. Hoewel ik soms heel enthousiast kan zijn over iets en dan graag andere motiveer, vind ik dit een heel persoonlijke keuze. Ik hoop dat anderen mij kunnen en willen inspireren.

Eet smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *